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Attachment 5 
 

Frequently-asked Questions 
(For reference of school principals and teachers) 

 
Enhanced training requirements for promotion 

Q1 : Why are changes introduced to enhance the long-standing 
training requirements for promotion?  

A1 : The Government attaches great importance to teachers’ 
professional development, and has implemented various 
measures to enhance teachers’ professional competencies and 
sustain excellence in education.  With the growing 
complexity in teachers’ responsibilities, teachers, in particular 
the middle leaders, must possess professional competencies 
and perspectives (e.g. understanding of social and policy 
developments as well as global education trends, etc.) to meet 
the needs in the promotion posts.  Enhancing the training 
requirements for promotion can keep teachers abreast with the 
latest developments and adequately equip them with the 
necessary professional competencies to meet the needs in the 
promotion posts.  Please refer to Annex 4 of EDB Circular 
No.  6/2020 for details of the enhanced training requirements 
for promotion. 

Q2 : Why is the validity period for the training for promotion 
shortened to 5 years? 

A2 : With the growing complexity in teachers’ responsibilities, 
teachers, in particular the middle leaders, must possess 
professional competencies and perspectives (e.g. 
understanding of social and policy developments as well as 
global education trends, etc.) to meet the needs in the 
promotion posts.  The EDB shortens the validity period of 
training for promotion for the middle management to ensure 
that teachers receive up-to-date training that is aligned with 
the latest social development and education trends and meet 
the needs in the promotion posts. 
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Q3 : Can SMCs/IMCs consider accepting higher degree 
programmes, teacher’s certificates or post-graduate 
diplomas in education as the training programmes of the 
Elective Part?   

A3 : Under the enhanced arrangements of training for promotion, 
SMCs/IMCs should follow the guiding principles stipulated in 
Annex 4 of the EDB Circular No. 6/2020 when considering 
whether to accept a higher degree, teacher’s certificate or a 
post-graduate diploma in education as the training programme 
of the Elective Part.  SMCs/IMCs could consider factors 
such as course contents, learning modes, contact hours and 
training providers, etc. when endorsing courses.  
Nevertheless, teachers still have to complete the designated 
training programmes in the Core Part provided by the EDB in 
order to fulfil the training requirements for promotion. 
 

Q4 : Will the Bureau continue to offer the Refresher Training 
and Management Training? 

A4 : The Refresher Training offered by the EDB could be accepted 
as the training programme(s) in the Elective Part under the 
enhanced arrangements of training for promotion.  The 
Management Training will be offered until the full 
implementation of the enhanced training requirements for 
promotion on 1 September 2023. 
 

Q5 : Under the enhanced arrangements of the training for 
promotion, how should schools handle the promotion of 
teachers who fail to fulfil the training requirements for 
promotion? 

A5 : Schools should consider a basket of factors, including but not 
limited to the training requirements for promotion, when 
promoting teachers to a higher rank.  The Codes of Aid 
stipulate that to be eligible for substantive promotion to a 
higher rank of grade, a candidate must have undertaken 
training specified by or acceptable to the Permanent Secretary 
for Education.  In the case where teachers meet all 
requirements for promotion except the training requirements, 
the teachers can act up the promotion posts until the fulfilment 
of all requirements.  Please refer to the Codes of Aid and 
relevant EDB Circular(s) for details. 
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Q6 : Is it obligatory for SMCs/IMCs to use the “Record Form 
for Training Requirements for Promotion” provided by 
the EDB when reviewing teachers’ fulfilment of the 
training requirements for promotion? 
  

A6 : The “Record Form for Training Requirements for Promotion” 
(Record Form) is provided by the EDB to facilitate schools’ 
review of teachers’ fulfilment of the training requirements for 
promotion.  Schools are welcome to document teachers’ 
training records in their own ways or download the Record 
Form from the EDB Website1 for adaptation.  Irrespective of 
the forms of records, schools must properly maintain the 
records and related proofing documents (e.g. proof of 
attendance in courses, certified true copies of the training 
certificates, etc.) for the purpose of inspection. 

 
 
 
 
Professional Development and Training Division 

Education Bureau  

June 2020 

                                                      
1  The Record Form has been uploaded to the EDB webpage (Home > Teachers 

Related > Qualifications, Training and Development > Development). 

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/teacher/qualification-training-development/development/Attachment4_Training%20Record%20Form%20for%20Promotion_EN.docx
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/teacher/qualification-training-development/development/Attachment4_Training%20Record%20Form%20for%20Promotion_EN.docx

